Tænker på tænkning (del 1 af 2)

Hvordan du tror, din måde at arbejde smartere.
Hvor meget tid bruger du tilbringe bare at tænke? Tage et gæt – hvor meget i løbet af en given dag, uge eller måned? Jeg mener ikke slags tænkning du mens du kører i din bil, pendling i toget, under din morgen køres, eller selv i bruseren. Jeg henviser til slags tænkning du forskanset i dit kontor eller dit den, eller måske din have. Du ikke læse en bog eller et blad, eller ser TV eller lytter til musik. Du blot tænker.
Hvor meget tid bruger du tilbringe gøre det? De fleste af jer vil svare lidt til ingen. Mange mennesker anser tilbringe tid “bare at tænke” at være en luksus. Efter alt, har du reelle problemer – kunder, medarbejdere, investorer – alle ønsker nogle af din tid, alle ønsker du at gøre noget. Og i vores handling drevet samfund, vi skal gøre noget – meget af tiden vi synes at gøre to eller tre ting på én gang. Men tænker?
Det virker fjollet at retorisk spørge hvorfor det er så vigtigt. Tænkning er den proces hvor virksomheder og mennesker skabe intellektuel kapital og viden. Tænkning er den måde, vi udvikler aktivt nye ideer i stedet for at reagere på vores nuværende situation. Tænkning er, hvordan vi opfinde strategi. Tænkning er en af de sværeste ting, der er for mennesker at gøre, endsige gøre godt. Men for at finde ud af, hvordan du får mest ud af din dyrebare ressourcer, spring foran dine konkurrenter og beherske den stadigt accelererende tempo ændring, du har intet andet valg. Du er nødt til at tænke over tingene.
Der synes at være to hovedkategorier af tænkning. En kategori består af friforms aktiviteter som dagdrømmer og meditere, og jeg vil tage fat på disse i en senere kolonne. Den anden kategori omfatter de disciplineret proces stiller spørgsmål og forsøger at besvare dem. Dette er den praktiske side af tænkning og perspektiv i denne artikel. Giver det mening at skrive en kort artikel om tænkning? Ikke en lærd, akademisk afhandling om kognitiv videnskab- men en kort pragmatisk missive, praktiske og foreskrivende. Jeg tror det. Jeg tror, at præcisere begrebet tænkning giver folk en måde – en proces – og måske giver større adgang til tænkning.
Når jeg tænker på spørgsmålet om tænkning, hvad virkelig gør jeg? Jeg spørger et spørgsmål – jeg faktisk sige ikke til mig selv – “Hvad tænker?” Jeg kan yderligere spørge, “Hvad mit sind gør når jeg forsøger at tænke?” Eller måske, “hvordan kan jeg tænke uden at stille et spørgsmål?” Og så videre. Jeg får ikke meget langt med alt dette, fordi ligegyldigt hvordan jeg prøver at lede mine tanker, jeg opdager, at jeg altid spørger et spørgsmål. Hver eneste gang.
Det ville være hårdt nok hvis alt der var at det stille gode spørgsmål. Men at processen være af reel værdi, jeg har til at overveje at besvare spørgsmålene. Eller i det mindste jeg nødt til at overveje mulige svar. Så er min enkel definition af tænkning: stiller spørgsmål og at overveje mulige svar.
Hvorfor ikke bare jeg besvare spørgsmål i stedet for at overveje mulige svar? Fordi generere endelige, er enkelt-takkede svar kun én form for tænkning. Andet, måske mere kraftfuld form for tænkning – især i realm af strategi – er kendt som undersøgelse. I den undersøgelse, du stille spørgsmål og se på mulige svar. Dit mål er ikke et endeligt svar, for der ville bringe undersøgelse afsluttes. Snarere du skrælle spørgsmål, ligesom bladene af en artiskok, afslører flere spørgsmål, og flere mulige svar, og så videre. På et tidspunkt får du til hjertet af sagen, ligesom du får til hjertet af artiskok.
For at tænke på et spørgsmål, skal du fokusere dit sind ved at stille en eller flere relevant spørgsmål. Hvert spørgsmål skal være designet til at fremkalde en reaktion køre dit sind i en bestemt retning. Du kan stille spørgsmål seriefremstillede, besvare hver til gengæld eller stable dit spørgsmål en anden, forsøger at besvare den hele masse på én gang, når tiden er inde. Nogle gange vil dine svar føder flere spørgsmål. Selv dine ubesvarede spørgsmål vil sommetider give flere spørgsmål.
Hvornår du ophøre med at stille spørgsmål? Hvornår har du tænkt ting gennem – når du har udviklet tilstrækkelig idéer, der dybt belyser dit oprindelige spørgsmål.
Der er andre kriterier for at stoppe din afhøring. Du kan beslutte at forhøre sig ind i et problem for en fast periode, sige 30 minutter, eller syv dage. Eller du kan stille et spørgsmål med hensigten af at komme med femten eller tyve nye og provokerende svar. Du kan beslutte at holde stille spørgsmål, indtil dit svar giver ingen yderligere spørgsmål, eller dit spørgsmål giver ikke yderligere svar. Du kan ikke vælge nogen af disse ting og simpelthen stoppe når det føles rigtigt – når du føler du har den “rigtige” svar. Eller du kan ikke standser ved alle, i stedet at deltage i spørgsmålet hele tiden.
Så er der spørgsmålet om svar. Jeg har altid kunne lide disse 8-Ball fortune geegaws, som tilbyder de samme svar uanset spørgsmålet. Men hvad adskiller tænkning fra blot spørgsmålstegn ved udvikler svar autentisk og ansvarligt. Jeg tror det er forpligtelsen til at komme op med en hensigtsmæssig besvarelse, snarere end at sige “Jeg ikke ved” eller simpelthen trav ud nogle time-slidte gamle lidt bekendt vil passe, men ikke rigtig tilføje noget.
Mange gange har du ingen idé om hvad et svar kunne være. Hvad gør du så? En af mine yndlings perspektiver er, “godt hvis du vidste, svaret, hvad ville det være?” En anden nyttig perspektiv er simpelthen opfinde et svar. Udgør en og se om det passer. Håber din underbevidsthed. Få adgang til alle dine gemte viden og erfaring – det bare kan komme til dig. Jeg tror, der tænker.
Hvilken slags spørgsmål bør du spørge? Jeg har ingen idé, men det er et godt spørgsmål. Da jeg ikke kan svare på det, har jeg besluttede i stedet at tilbyde 16 spørgsmål om strategiske retning. Jeg tror, disse spørgsmål er værd at spørge. Venligst erstatte vi I vores for mit, mit firma for jeg og mig, som passende.
Hvad er mit formål?
Hvad jeg vil (at være, gøre, at have) at jeg ikke allerede (være, gøre, har)?
Hvad tænker jeg er den ægte vare, når “den ægte vare” simpelthen erstatte for noget, der virkelig kan gøre en forskel?
På hvilke måder jeg at være effektiv? På hvilke måder jeg ikke er effektive?
Hvad er ikke at få gjort dette behov at få gjort?
Hvad findes ikke i vores marked, som folk ønsker, og vi kunne levere?
Hvad andre måder mennesker ønsker at få, hvad vi giver dem?
Hvad skal vi gøre, vi skal stoppe med at gøre?
Hvad ville gøre os glade?
Hvad har jeg glemt?
Hvornår vil vi være klar?
Hvor svært er vi villige til at prøve at gøre det nemt?
Hvad vi ikke tager, fordi vi tror ikke, vi ved hvordan?
Hvad er det vigtigste lige nu? Hvad vil være det vigtigste næste måned?
Der kunne hjælpe os?
Hvor er vi på udkig efter svar, og hvor ikke?
Jeg håber, at disse spørgsmål får du tænker.
Besøg www.paullemberg.com/toolsandtips.html for at hente en liste over tyve flere spørgsmål og overveje generere øvelser.

One Comment

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.